Oops. Unable to set the database connection encoding: Can't initialize character set utf8 (path: /usr/share/mysql/charsets/) Mitä kirjailija hyötyy e-kirjoista?

Mitä kirjailija hyötyy e-kirjoista?

E-kirja eli elektroninen kirja tai sähkökirja ei ole vain tulevaisuuden julkaisumuoto. Se on totta ja käytäntöä jo nyt ja yleistymässä. Monet eturivin kirjailijoista ovat valinneet e-kirjan julkaisumuodokseen paperimuodon oheen. Se ei ole heiltä pelkkä kokeilu, vaan varmasti tietoinen valinta. E-kirjat voivat laajentaa lukijakuntaa, eikä ainoastaan palvella sitä paremmin. E-kirjat eivät ole häviäjän, vaan voittajan valinta.

Piratismi on kaikissa ladattavissa tuotteissa peikko, mutta kirjailijalle se on pienempi peikko kuin kustantajalle. Kustantajan pitäisi hankkia leipänsä kirjoja tuottamalla, mutta vain harva kirjailija elää tai voi odottaa elävänsä tekijänpalkkioilla. Lukijakunnan koko todennäköisesti onkin kirjailijalle paljon tärkeämpää kuin kirjan myyntiluvut. Toki kirjailijaa saattaa ahdistaa ajatus villinä leviävästä kirjasta internetissä muustakin kuin taloudellisesta syystä. Häntä saattaa vaivata hallinnan menettämisen pelko, ehkä alitajuisesti.

Selvä se, eivät kaikki ole innoissaan internetistä ja sen mahdollisuuksista, vaikka kirjailijalle verkkoläsnäolo ei ainoastaan tarjoa näkyvyyttä ja mahdollisuuden suoraan kontaktiin lukijoiden kanssa, vaan on tänä päivänä suorastaan vaatimus. Ei ole kaukana, että kustantajat alkaisivat hivuttaa kustannussopimuksiin vaatimuksen, että kirjailijalla tulee olla kotisivut tai blogi. Toisaalta kirjailijat voivat alkaa odottamaan, että kustantamot tarjoaisivat valmista kotisivupakettia kirjailijalle.

E-kirjan etuihin kuuluu loistava saatavuus. Enää ei tarvitse toivoa sormet ristissä, että kustantaja ottaisi uusintapainoksen. E-kirja on ja pysyy markkinoilla (ellei sitä varta vasten sieltä haluta poistaa). Kun se on aina ja helposti saatavilla, ei lukijan tarvitse todeta, ettei pari vuotta sitten julkaistua kirjaa löydy enää mistään. Niin ristiriitaiselta kuin se ehkä tuntuukin, digitaalisina kirjat ovat paremmassa tallessa kuin paperisina. Internetistä on tullut ihmiskunnan suuri muisti, kaikessa aineettomuudessaan hauraan ikuinen.

E-kirjailija ei ole myöskään yhtä riippuvainen kirjastosaatavuudesta kuin paperikirjailija. Kirjastot ovat hankkineet e-kirjoja niiden eduista huolimatta Suomessa vasta vähän, mutta toisaalta paperikirjojen hankinnat ovat vähentyneet ja vähenevät edelleen kirjastojen yhdistyessä ja säästöpaineiden kasvaessa. Kirjastot nojaavat jo vahvasti kaukolainapalveluun, jonka varjolla/ansiosta kirjaostoja voidaan supistaa rajusti. E-kirjat ovat vastaus kirjastoasiakkaan huonontuvaan tilanteeseen. Kun syrjäinen lähikirjasto sulkee ovensa ja toiseksi lähin on yli sadan kilometrin päässä, tuo e-kirjasto kirjat suoraan asiakkaan kotikoneelle. Tämän luulisi ilahduttavan kirjailijaakin.

E-kirjat tarkoittavat demokratiaa ja parempaa tasa-arvoa monella tasolla. E-kirjat ovat taloudellinen ja käytännöllinen valinta. En henkilökohtaisesti uskalla luvata, että e-kirjat parantaisivat kirjoittajien mahdollisuuksia ylittää julkaisukynnys. Todennäköisesti niin ei tapahdu, vaan julkaisukynnys tulee tulevaisuudessa vain nousemaan. Kirjojen nimikekohtaisten myyntilukujen pienentyessä (osaksi kirjastomyynnin vähenemisen takia) kustantamoilla on paineita valita julkaisunsa entistä tarkemmin. Jos käsikirjoituksella ei ole hyviä myyntinäkymiä, sille annetaan mahdollisuus vain harvoin. E-kirjat osaltaan aiheuttavat nimikekohtaisen myynnin vähenemistä, koska ne lisäävät markkinoilla olevaa tarjontaa. On odotettavissa, että omakustanteiden määrä lisääntyy entisestään ja jos omakustannekirjailijat ottavat asian tosissaan, he viilaavat kirjansa tasolle, jolla ne ovat vertailukelpoisia kustantamojen julkaisujen kanssa.

Sellaisia kuulumisia maailmalta on, että mennään yhä enemmän siihen, että kustantamot keskittyvät vain muutamiin kirjailijoihin. Jos huonommat näkymät omaavia kirjailijoita julkaistaankin, kustantamojen työ päättyy kirjan julkaisemiseen ja kirjailijat jäävät markkinoinnin kanssa yksin. Vain joihinkin kirjoihin panostetaan, ja näiltäkin kirjoilta vaaditaan, että ne olisivat sovitettavissa useampiin muotoihin kuten elokuviksi tai peleiksi. Kirjailijalla täytyy olla paljon annettavaa, jotta kustantamon ovet avautuisivat ja vieläpä lompakkokin.

E-kirjat ovat esikoiskirjailijalle keino saada jalka oven väliin kohtalaisen pysyvästi ja siihen kannattaa sijoittaa. Näkisin, että tulevaisuudessa kustantamot julkaisevat esikoisteoksia pääasiassa vain e-muodossa, sillä e-kirjassa taloudellinen riski on pienempi. Vain harvat kokeneempienkin kirjailijoiden kirjat pääsevät paperille ja ääriskenaariossa vain parhaiten myyvät ja ne, joiden elokuvaoikeudet on jo valmiiksi myyty.